07 cze Podawanie kawy – biurowy savoir-vivre
Kawę, kawusię proszę; dla mnie czarna; białą kawę proszę… jakże często słyszymy te słowa w biurze! Czy zawsze wiesz jak podawać kawę w biurze? Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów świata. Pewnie dlatego, że działa pobudzająco i orzeźwiająco, przyśpiesza przemianę materii oraz zwiększa sprawność myślenia.
W czym podawać kawę?
Kawę, podobnie jak herbatę, podajemy w filiżankach. Ten szlachetny napój najlepiej smakuje z filiżanki porcelanowej, lekkiej i o cienkich brzegach. Naczynie to, nie tylko gwarantuje przyjemność picia, ale przede wszystkim nie zabiera ciepła kawie, której temperatura ma istotne znaczenie dla każdego miłośnika kawy.
No właśnie, a jeśli poproszono nas o kawę z mlekiem? Najgorsze co możemy zrobić, to podać do kawy mleko wyjęte prosto z lodówki! Kawa, zwłaszcza z ekspresu, nie jest zbyt gorąca, a dolanie zimnego mleka znacznie schłodzi napój.
Cóż więc nam pozostaje? Możemy podać mleko zagęszczone, którego przeważnie dodaje się mniejszą ilość, a co za tym idzie w mniejszym stopniu kawa będzie schłodzona. Idealnym rozwiązaniem jest podgrzanie mleczka bezpośrednio przed serwowaniem kawy, co czasem może okazać się trudne do wykonania w miejscu pracy. Współczesne ekspresy do kawy umożliwiają przygotowanie kawy z mlekiem, podgrzanym i spienionym, bezpośrednio w filiżance – wówczas mamy ułatwione zadanie. Jeśli nie korzystamy z takiego ekspresu, to pamiętajmy by mleko podawać osobno, najlepiej w mleczniku czyli dzbanuszku na spodeczku. W biurach często pomija się spodeczek, a niesłusznie! Dzięki niemu na stole nie pozostają białe ślady po mleku, które wprawiają w zakłopotanie uczestników spotkania.
Jak podawać kawę w biurze?
No dobrze, pyszna kawa przyrządzona, teraz czas ją podać. Ważne, z punktu widzenia etykiety biznesowej, by poczęstunek podać najpierw gościom/gościowi firmy, a na końcu gospodarzowi spotkania czyli np. naszemu szefowi. Tak, tak w tej sytuacji goście mają pierwszeństwo przed szefem! Chcąc elegancko podać kawę starajmy się serwować ją – o ile w warunkach biurowych mamy taką możliwość – prawą ręką stojąc z prawej strony gościa. Stawiając filiżanki na stole róbmy to delikatnie, tak by nie robić hałasu.
Artykuł Doroty Szcześniak-Kosiorek został opublikowany na portaldlasekretarek.pl